Wat u weten moet over Gambia

Wat u weten moet van Gambia

Gambia, Is het kleinste land van Afrika. Van Oost naar West meet Gambia 320 km. Van Noord naar Zuid varieert de breedte van 20 tot 50 km. Gambia wordt aan drie kanten omsloten door Senegal. Langs de kust liggen vele zandstranden. Dwars door het land loopt de goed bevaarbare rivier de Gambia. De delta van de Gambia rivier is vrij moerassig met een mangrove begroeiing.

landkaart gambia voor websiteGambia heeft een subtropisch klimaat met een droog en nat seizoen. De temperatuur kan in de droge tijd oplopen tot 40 graden. Het droge seizoen is van oktober tot juni. Maart tot mei zijn de zonnigste maanden, gemiddeld 10 uur zon per dag. De noordoostelijke wind waait in die maanden uit de Sahara. Juli, augustus en september zijn de natste maanden van het jaar

Gambia had in 1980 nog ongeveer 50.000 ha. bos, 10 jaar later nog maar 10.000 ha. Enkele herbebossingprojecten zijn gestart. Er komen verschillende palmsoorten voor in Gambia, de meest voorkomende is de kokospalm. De kolaboom levert de grondstof voor de frisdrank Cola. In de wat vochtigere gebieden komen bamboebossen voor. Mangrovebossen komen voor in de rivierdelta. De meest karakteristieke boom van Afrika is de apenbroodboom, hij wordt ongeveer 20 meter hoog en kan wel 1000 jaar oud worden. De boom speelt een rol in talloze mythen en legenden.

Gambia is een paradijs voor vogelliefhebbers. Er werden tot nu toe meer dan Gambia jan 2013 rien (443)450 verschillende soorten geteld. Grote vogels zijn onder andere de maraboe, gieren, lepelaars, kraanvogels, arenden en uilen. Verschillende kleine apensoorten zoals de fluweelaap en de huzaaraap komen overal voor. Zowel op het land als in het water komen slangen voor, sommige zeer giftig. Doordat het water van de Gambia rivier land inwaarts zout of brak is, zijn er zelfs dolfijnen waar te nemen. In de kustwateren van Gambia komen o.a. roggen, zeeslangen, krabben, haaien, inktvissen en tonijnen voor.